BUURT-APP

Buddy Tegenbosch


Buurt-app

Sinds kort ben ik lid van een buurt-app. Het leek me handig, wellicht dat ik ooit een ladder zou kunnen lenen van een buur.
Het blijkt veel meer te zijn dan dat.

We waarschuwen elkaar: 'Verdachte personen gesignaleerd in de ...laan ter hoogte van nummer 78'. En: 'Sinds enkele dagen zwerft een poes door mijn straat.' En ook: 'We zijn op zoek naar vitrage, niet al te fijnmazig en niet al te versleten.'


Deze berichten komen en gaan. Er is echter één bericht dat daarop een uitzondering maakt. Tot nu toe is het elke week teruggekeerd. Elke week op dinsdag lees ik zoiets als dit: 'Wie heeft per ongeluk onze grijze (of groene) bak meegenomen?'
Begrijpelijk, dacht ik nog in het begin. Die bakken blinken nu eenmaal niet uit in originaliteit, je kunt je een keertje vergissen.


Sinds afgelopen maandagnacht weet ik dat het allesbehalve een vergissing is.
Het is vier uur 's ochtends. We zijn wakker. Luier verschonen, voeden, dat soort werk. Het raam staat op een kier. Het is stil op straat, totdat...
Totdat ik het donderende geluid van een rollende kliko hoor. Vast iemand die vroeg aan de slag gaat en de bak nog even buiten zet, denk ik nog. Toch schuif ik de gordijnen aan de kant. Het duurt even voordat ik begrijp wat ik zie. Schuin aan de overkant staat een groepje groene bakken. Een meter of tien daarvandaan trekt een man zo'n bak achter zich aan. Hij loopt - en nu komt het - van het groepje weg.
En jawel, de dag erna verschijnt het bericht weer.


We hebben thuis lang nagedacht wat de toedracht van deze actie zou kunnen zijn, en uiteindelijk hebben we onze conclusie getrokken.
Het is simpel: in deze tijd van het jaar zijn de groenbakken te klein voor onze tuintjes, een hegje snoeien en hij is al vol. Dus wat doe je? Je leent een bakje. Dat doe je niet overdag, dat loopt in de gaten. Nee, 's nachts verplaats je er een van een paar blokken verderop naar je eigen groepje in je eigen straat. Vervolgens haal je de volgende dag op twee verschillende tijdstippen een geleegde bak op: die van jezelf en de 'geleende'.

Ik heb via de buurt-app al aangeboden om een team op te zetten dat in de nacht van maandag op dinsdag toezicht houdt.
De reactie's blijven vooralsnog uit.


GEPLAATST: 2016-07-22 | RUBRIEK: BLOG