LITERATOUR

Buddy Tegenbosch


Literatour

Voor het tweede jaar op rij mocht ik op Literatour: Vijfentwintig schrijvers bezochten tijdens afgelopen jongerenboekenweek scholen door het hele land.
Én... ik mocht een blog bijhouden voor Boekblad. Hieronder vind je het eerste stukje, de rest lees je op boekblad.nl

 

Het is zondagavond. Het is laat. Ik ijsbeer door de kamer. Morgen gaat het beginnen: Literatour 2017.

Het is inmiddels twaalf maanden en ruim honderd lezingen geleden, maar juist die ene week in september van het vorige staat me nog helder voor de geest. Hoe komt dat? Ik denk door de intensiteit ervan: acht dagen, twaalf scholen, zes provincies. In de kop van Noord-Holland werd ik gewaarschuwd: ‘We hebben hier nog nooit een schrijver op bezoek gehad en we hebben niet bepaald de makkelijkste leerlingen.’ En in Friesland merkten ze mijn zacht g op: ‘Interactie? Hm, we zijn hier nogal stug, weet u.’ Het werd een geweldige reis. Wanneer krijg je nou de kans om meer dan zevenhonderd jongeren in een week te ontmoeten? En dan mag je ze ook nog proberen te inspireren voor iets wat je zelf te gek vindt. Want dat is waar Literatour voor mij over gaat: inspiratie.
In het uur dat we samen hebben, gaan we op reis, de wereld van de verbeelding in. Ik hoop ze te verrassen, verbazen, verwarren. Ik wil vragen oproepen en die dan zo goed mogelijk beantwoorden of nog beter: door henzelf laten beantwoorden. Altijd hoop ik dat er vragen bij zitten, waarop we het antwoord schuldig moeten blijven. Soms gebeurt dat, vaak ontstaat er discussie.

Geen lezing is hetzelfde. Geen school is hetzelfde. Geen leerling is hetzelfde. Maar we zijn allemaal te inspireren.

En dan nu naar bed. Morgen gaan we op reis.
 


GEPLAATST: 2017-09-25 | RUBRIEK: BLOG